fbpx Cum construim o echipă eficace la nivel de top (II) | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cum construim o echipă eficace la nivel de top (II)

Citeste prima pare a articolului aici: Cum construim o echipă eficace la nivel de top (I)

De unde pot începe?

Primul pas, și cel mai important, pentru a asigura sănătatea și eficiența organizațională, este de a crea o echipă de conducere coezivă. Fără o astfel de aliniere la nivel de top, organizația nu-și va putea atinge niciodată pe deplin întregul său potențial.

Așadar, primul pas pe care îl poate face o echipă la acest nivel este să se asigure că are oamenii potriviți în cadrul echipei de executives.

Cum anume putem interveni pentru a facilita performanța unei echipe de top?

Din experiența personală de mai bine de 9 ani în lucrul cu echipe, și din experiența acumulată de TPC în ultimii 12 ani la nivel internațional în coaching-ul echipelor de lideri organizaționali, pot spune că am avut confirmarea importanței și eficienței pe care o intervenție de team coaching sau de facilitare, centrată pe dezvoltarea echipei, o poate avea în deblocarea potențialului unei echipe, cu atât mai mult în cazul echipelor de top manageri.

În abordarea pe care eu și colegii mei o utilizăm distingem team-coaching-ul de alte metode de dezvoltare a echipei, prin următoarele patru criterii:

  1. Team-coaching-ul are loc în contextul de business al echipei,
  2. Se axează pe îmbunătățirea performanței de business,
  3. Are în vedere lucrul cu inteligența emoțională a membrilor echipei, și
  4. Este o intervenție de dezvoltare pe termen lung, în care este esențial ca membrii echipei să își asume angajamentul față de ei înșiși și față de ceilalți pentru a lucra continuu la dezvoltarea și menținerea lor ca și echipă înalt performantă.

În TPC vedem Team coaching-ul ca modalitate de a oferi echipei diverse “provocări de-a lungul timpului, astfel încât să își maximizeze propria învățare, dezvoltare, performanță și satisfacție și să își atingă obiectivele, contribuind astfel la nivelul sistemic al organizației.” (Chris Sheepshanks, TPC UK)

Atunci când folosesc modelul lui Lencioni într-un context de team coaching centrat pe dezvoltarea performanțelor unei echipe pornesc de la a mă asigura că am înțeles cu adevărat nevoile de dezvoltare și de formare ale echipei și ale organizației, luând în considerare cum anume sunt conectate cu strategia de business. Iar în lucrul direct cu echipa caut să creez un spațiu denumit “thinking environment”de către Nancy Kline – un spațiu non judicativ, în care persoanele pot reflecta, iar echipa de executives se poate “gândi la popriile valori, la propriile activități și propria carieră, la relații și conexiuni,  într-o manieră profundă și vulnerabilă.” (Caroll 2001, p.77).

Ca și team coach, rolul meu este să creez un spațiu suficient de sigur și conținător, astfel încât auto-dezvăluirea, feedback-ul și chiar și conversațiile dificile să poată avea loc.

Membrii unei echipe de senior manageri cu care am lucrat recent au pus lucrul în echipă pe primul loc privind obiectivele respectivei intervenții. La final au afirmat că, mai presus de orice, au apreciat spațiul creat pentru a se confrunta privind ceea ce funcționează și ceea ce nu funcționează în prezent, în contextul noii strategii organizaționale de consolidare a prezenței ca și lider la nivel internațional. Au valorizat de asemenea încrederea avută în ei și în capacitatea lor de a-și găsi propriile soluții, fără pretenții de a-i “învăța” sau a le oferi soluții predefinite.

Ceea ce am observat că funcționează de minune de fiecare dată, chiar și cu cele mai provocatoare echipe, care se confruntă cu schimbări organizaționale dramatice și au ca și CEO un lider care trebuie să gestioneze nenumărate planuri și stakeholderi, este să îi ajuți să se reconecteze cu pasiunea pentru jobul pe care îl au. O invitație ca aceasta, pe cât de simplă pare, schimbă total energia, aduce sclipiri în ochi și face ca încruntarea să se relaxeze. Atenția echipei devine focalizată pe scopul comun, iar motivația membrilor se mobilizează pentru a performa ca și echipă.   

Aproape în toate echipele cu care am lucrat am văzut piramida celor 5 disfuncții a lui Lencioni “în acțiune”. În același timp, am asistat la puterea transformatoare pe care o poate avea lucrul cu astfel de echipe, pornind de la baza piramidei - de la construirea încrederii. În plus, analizele ROI privind team coaching-ul și executive coaching-ul, demonstrează că astfel de intervenții merită tot efortul. 

Marc Roudebush explica în felul următor faptul că ROI-ul în coaching este de 7-10 ori mai mult decât valoarea investiției: “Liderii lasă o umbră lungă. Atunci când pun în aplicare expresia “walk the talk”, entuziasmul, încrederea și eficiența cresc, atât la nivelul echipelor cât și al organizației”. 

Cele împărtășite în acest articol reprezintă o ipoteză de lucru pe care te invit să o testezi și adaptezi la propria practică. Închei cu invitația de a fii curios/curioasă și de a porni în această călătorie transformativă cu încredere în tine ca și lider (coach, consultant), în capacitatea echipei de a lucra pentru atingerea performanței și în capacitatea de a crește a organizației.

 

 

Categorie

"Cred profund în capacitatea de a învăța și de a crește a ființelor umane. Persoanelor cu care lucrez le ofer prezența mea deplină ... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.