fbpx Despre Inner Game Coaching și obstacolele din mintea noastră | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Despre Inner Game Coaching și obstacolele din mintea noastră

Timothy Gallwey a început ca antrenor de tenis și în 1972 a publicat “The Inner Game of Tennis” . Propunerea lui despre ce înseamnă un coaching eficace a dat peste cap lumea antrenorilor sportivi iar o emisiune celebra de televiziune din SUA de la acea vreme a încercat fără succes să arate că metoda lui este o escrocherie. Realizatorii emisiunii l-au provocat pe Gallwey ca în mai puțin de 20 de minute să învețe să joace tenis pe cineva care nu a mai făcut asta niciodată și au ales persoana cea mai potrivită pentru această sarcină: o doamnă de vârsta a doua, supraponderală, îmbrăcată într-o rochie până la glezne. Tim a reușit imposibilul iar după emisiune vânzările au explodat și “The Inner Game of Tennis” a devenit best-seller, fiind urmată de aplicații și în alte domenii: ski, golf, muzică, vânzări,etc.

 

Pe măsură ce directorii executivi din marile corporații au început să aplice principiile Inner Game nu doar pentru a-și îmbunătății jocul de golf sau de tenis dar și pentru a crește performanța angajaților, lumea coachingului executiv așa cum o știm astăzi a luat naștere.

 

De ce are această abordare atât de mare succes? Inner Game  propune o ecuație simplă pentru a explica modul în care ne îmbunătățim performanța în orice domeniu: Performanță = potențial minus interferențe (P = p-i)

Astfel, dacă vrem să îmbunătățim performanța în vânzări de exemplu, putem face unul din cele două lucruri: fie să încercăm să creștem potențialul oamenilor oferindu-le training, instrumente, resurse, etc.,  fie să le reducem interferențele, cum ar fi teama de eșec sau de respingere, îndoiala, neîncrederea în propriile forțe, prioritățile concurente, stresul, convingerile limitative, etc.

Un manager inteligent le va face pe amândouă și va știi când să aleagă pe care din ele să o folosească. În felul acesta, munca unui manager-coach este aceea de a converti cât mai mult potențial în performanță.

 

Desigur, performanța înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți. Un actor va avea o viziune diferită față de un atlet, de un muzician sau de un chirurg. De cele mai multe ori un lider de echipă va avea o viziune diferită față de un membru al echipei atunci când vine vorba de definirea performanței. În calitate de coach ai nevoie încă de la început  să te pui de acord  cu cei cu care lucrezi despre ceea ce înseamnă de fapt performanța în rolul lor și cum veți ști dacă ea a fost îmbunătățită.

În lumea reală, un lucru este sigur: va exista întotdeauna un decalaj între potențialul unei persoane (ceea ce ar putea realiza) și performanța acesteia (ceea ce realizează) și este bine că este așa, altfel viața nu ar fi foarte distractivă. Asta este și motivul pentru care munca unui coach este de fiecare dată interesantă, această călătorie de descoperire pe care o face împreună cu clienții săi nu este nicodată la fel.

 

Un coach nu trebuie să aibă o expertiză profundă în specialitatea ta, sarcina lui este să te ajute să-ți găsești concentrarea și prioritățile atunci când tot ce simțiți în jur este haos și nebunie. Te poate ajuta să-ți redescoperiți motivația și să extragi până la ultima picătură de valoare din orice antrenament. Un coach este acolo pentru a te ajuta să-ți reduci interferențele. Foarte mulți oameni valoroși pierd beneficiile uimitoare pe care le poate aduce coachingul, deoarece nu văd că cele mai mari obstacole sunt în mintea lor.

Așa cum spunea Tim Gallwey: „Mi-am dat seama că adversarul din propriul meu cap era mult mai puternic decât cel de cealaltă parte a fileului”.

 

Mihai Curelea

Inner Game Facilitator, Școala de Coaching

 

Află mai multe despre Metodologia Inner Game aici

 

Categorie
mihai curelea

Mihai este fondatorul Școlii de Training, un proiect pornit din pasiunea pentru training și din dorința de a contribui la dezvoltarea celorlalți... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.