fbpx Schimbare, invatare si dezvatare | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Schimbare, invatare si dezvatare

Cati oameni cunoasteti care s-au schimbat intr-adevar, care au dus pana la capat un proces de schimbare? Eu stiu cativa, insa nu foarte multi. Schimbarea presupune un proces de invatare si dezvatare (explic in cele ce urmeaza acest termen, mai putin folosit zi de zi) pe care cei mai multi dintre noi nu sunt deschisi sa il parcurga pentru ca nu i-au inteles esenta.

Principalul impediment este dat de asteptarile nerealiste cu care se pleaca la drum, mai ales in ceea ce priveste procesele de schimbare dificile ce presupun intrarea pe un teren necunoscut, despre care nu stim mare lucru. Din experienta cu clientii mei, am observat ca tendinta oamenilor este sa doreasca ca procesul de schimbare sa se termine imediat, pocnind din degete, fara efort si daca se poate fara investitie de timp, adica „acum”. Din pacate, in realitatea in care traim, foarte rar se intampla minuni de genul acesta.

Spre exemplu, unul dintre clientii cu care am lucrat a trecut prin momente de mare demotivare de-a lungul tranzitiei la un nou job. Bun profesionist, cu rezultate deosebite la vechiul job, dar cu un grad de incredere mai degraba scazut in sine, osciland intre extremele „sunt cel mai bun, pot sa le fac pe toate perfect” si „de fapt, nu sunt in stare de nimic, am prea multe lacune si nu stiu cum am reusit pana acum”, a ales sa isi schimbe job-ul. Schimband domeniul de activitate al companiei in care urma sa faca tot vanzari, ca si in precedentul loc de munca, a realizat ca procesul de adaptare prin care urma sa treaca era mult diferit fata de ce isi imaginase.

Cand am inceput sa lucram impreuna, se afla in faza in care se indoia de capacitatile sale si se invinuia ca nu e in stare sa se adaptaze suficient de repede si sa aiba rezultate. Atentie mare, lucra doar de doua saptamani in noua companie si de foarte multe ori in discutiile noastre revenea la ideea renuntarii la noul job, sub pretextul ca poate noul domeniu de activitate nu este unul care sa ii placa, nu il atrage, nu i se potriveste… In final a reusit, s-a adaptat cu succes si are rezultate excelente, insa au fost nevoie de 6 luni si o schimbare de perceptie cu privire la ce presupune schimbarea si procesul de invatare prin care urma sa treaca.

O problema nu se poate rezolva la acelasi nivel la care a aparut, de indata ce schimbi perceptia lumea se schimba, de indata ce te „dezveti” de pattern-uri de gandire care nu iti folosesc, incepi sa ai rezultate.

Legat de procesele de schimbare si invatare, din experienta de lucru cu clientii mei, am observat 4 resurse psihice extrem de importante pentru a reusi: sa fii motivat si sa ai incredere ca vei reusi, sa pleci la drum cu asteptari realiste, sa fii dispus sa faci un efort constient si nu il ultimul rand sa ramai prezent, atent pe toata durata procesului. Starea de prezenta ne ajuta sa vedem ce e nevoie sa facem nou, in fiecare zi, pentru a ajunge acolo unde ne-am propus.

Revenind la clientul meu, daca initial plecase la drum cu ideea nerealista „ca trebuie sa livreze cat mai repede, din primele saptamani”, idee pe care si-o impunea mai degraba singur, fara sa existe o presiune din afara, pe parcurs a inlocuit aceasta idee cu „pot sa reusesc, pot sa am rezultate daca invat cat mai bine noul domeniu, daca ma concentrez sa inteleg sistemul in care am intrat si cum functioneaza, daca pun in practica atuurile pe care le am si pentru care am fost angajat”.

A inteles ca prin exercitiu, prin practica, actionand si nu lamentandu-se ca e greu, poate invata noile skills-uri, dar si competentele tehnice necesare in noul job si ca era nerealist sa se astepte sa le faca perfect pe toate de la prima incercare.

Cand incepe sa mearga, copilul nu e expert la mers, cade de 1000 de ori si se ridica tot de atatea ori, incearca din nou si la un moment dat ajunge nu doar sa mearga, dar si sa alerge mai repede decat parintele care l-a sprijinit in tot procesul de invatare a mersului.

La fel si clientul meu, cand a inteles ca nu e nevoie sa faca perfect, din prima, ceva nou, s-a relaxat, a descoperit placerea si satisfactia pe care o incercam cand invatam si rezultatele nu s-au lasat mult asteptate. De-a lungul procesului a avut desigur si momente foarte dificile, pentru ca din cand in cand revenea la vechile pattern-uri de gandire care ingreuneaza schimbarea – nu avea incredere suficienta in sine, astepta mai mult decat e realist, ii era greu sa faca eforturi, cu alte cuvinte sa munceasca concentrat, fara usurinta cu care facem lucrurile care ne sunt familiare. Insa starea de prezenta, atentia la sine, la ceea ce simte si detasarea l-au ajutat sa mearga pana la capat si sa obtine rezultatele propuse.

In incheiere nu imi ramane decat sa va urez Spor la schimbare! E dovedit ca desi nu e usoara, e implementabila si satisfactiile pe care le aduce nu sunt comparabile cu nimic altceva!

Articol preluat de pe blogul HART Consulting

Companie
Categorie

Este consultant in Relatii Publice si Comunicare cu peste 10 ani de experienta in dezvoltarea de campanii de comunicare corporate si de brand... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.