fbpx 21 DE SFATURI PENTRU NOII ANGAJAȚI (I) | Learning Network Mergi la conţinutul principal

21 DE SFATURI PENTRU NOII ANGAJAȚI (I)

Un nou job este plin de provocări. Iată câteva sfaturi ca să le faci faţă cu brio!

Felicitări! Tocmai ți-ai găsit un nou loc de muncă. Bucuros, dar poate și un pic speriat? E absolut firesc, necunoscutul reprezintă o adevărată provocare, nu există prea multă predictibilitate în zona aceasta. Dar, din fericire, există... soluții - nu puține la număr - prin care poți să contracarezi imprevizibilul, să domini necunoscutul și să pornești cu dreptul în noua ta aventura profesională. Știi cum se spune: lucrul bine început este pe jumătate făcut. Așa că mai jos găsești 21 de reguli pentru un început de bun augur:

1. Reține numele colegilor

Ai doar o singură șansă pentru a crea prima impresie. Una dintre modalitățile de a face o primă impresie bună este să-ți amintești numele persoanelor pe care le întâlnești (măcar trei-patru nume). Tuturor ne e drag să ne auzim rostit numele, nu-i așa? Numele nostru este parte a identității noastre. Și atunci când cineva își amintește numele nostru, ne simțim apreciați și importanți.

2. Respectă programul de lucru

Fă un efort și încearcă să fii prezent la locul de muncă în fiecare zi în primele luni, cel puțin. Cu excepția situațiilor de urgență (și, să fim serioși, urgențele nu se întâmplă chiar zilnic), evită să îți iei zile libere, pentru că riști să transmiți neseriozitate, nepăsare și lipsă de respect. De asemenea, asigură-te că ajungi la lucru nu doar la timp, ci, dacă se poate, chiar puțin mai devreme și nu-ți încheia programul mai repede decât restul colegilor. Nu-ți face griji, timpul zboară iute atunci când ai o preocupare nouă! 

3. Documentează-te despre organizație

Este înțelept să-ți faci temele, chiar înainte de prima zi de lucru. Solicită materiale despre companie, cum ar fi informații cu privire la produsele/ serviciile acesteia, misiunea și strategia de business. Notează întrebările la care ți-ai dori un răspuns. Apoi profită din plin de perioada de formare (de obicei, primele 90 de zile de la angajare):

• Fă rost de organigrama companiei – o poți obține de la departamentul de Resurse Umane. Cunoscând structura ierarhică și jucătorii-cheie ai organizației, vei ști către cine să te îndrepți atunci când vei avea nevoie de sprijin și vei deveni astfel mai eficient în realizarea sarcinilor de lucru. 

• Concentrează-te pentru a înțelege și pentru a-ți însuși cultura organizațională. Acordă atenție atât regulilor scrise, cât și celor nescrise. Amintește-ți : când ești la Roma, te porți ca un roman. O strategie-cheie dacă îți dorești un viitor de succes în companie.

4. Găsește-ți un mentor

Caută o persoană cu experiență serioasă în rolul respectiv, care să te ajute să îți descoperi și să îți dezvolți potențialul. Cel mai bun mentor nu este neapărat directorul companiei sau managerul tău direct. Mentor îți poate fi și un coleg cu ani buni de experiență în spate și competențe solide. În mod ideal, între tine și mentorul tău ar trebui să existe compatibilitate atât din punct de vedere al obiectivelor profesionale, cât la nivel de personalitate.

5. Ascultă mult... și vorbește la urmă

Deschide urechile în patru! Observă, cercetează noul mediu, ascultă-i pe ceilalți și să încearcă să absorbi cât mai multă informație. Ascultând poți învăța lucrurile în mod corect de la bun început. Un bun ascultător va evita, de asemenea, reputația de știe-tot care ține morțiș să fie mereu în lumina reflectoarelor. Atitudinea ta va inspira încredere și vei fi perceput drept persoană serioasă, onestă și preocupată de muncă .

6. Nu-ți fie teamă de întrebări

Ești novice și nimeni nu va avea pretenția să cunoști toate regulile „casei” sau toate subtilitățile tehnice de la început. Ori de câte ori nu înțelegi ceva, nu te feri să-ți întrebi colegii sau managerii. Întrebările arată că ești interesat de  companie, că vrei să-ți formezi o imagine corectă asupra acesteia și asupra rolului pe care îl vei juca în cadrul echipei, înainte de a lua decizii sau de a face presupuneri greșite. Este dovedit faptul că angajații care pun întrebări obțin cele mai mare succese la locul de muncă.

7. Solicită feedback

Feedbackul primit din partea celorlalți este esențial pentru a ne confirma că ne aflăm pe drumul cel bun, mai ales atunci când suntem începători. Nu trebuie să aștepți evaluarea anuală a performanțelor pentru a ști ce părere are șeful tău despre tine. De îndată ce ai finalizat un proiect, este bine să ceri feedback, atât de la manager, cât și de la colegi. Feedbackul constructiv te va ajuta să fii mai bun data viitoare, iar laudele pot fi înregistrate la „dosar” pentru viitoarele evaluările de performanță și eventualele promovări. Ține minte că este responsabilitatea ta să ții socoteala propriilor realizări și să îi reamintești managerului de feedbackul pozitiv pe care ți l-a acordat de-a lungul anului atunci când se apropie momentul evaluării.

CITESTE CONTINUAREA AICI!

Categorie
APT

Initial parte a grupului APT de companii de resurse umane, APT Evolution se concentreaza pe sustinerea proceselor de dezvoltare ale angajatilor... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.