fbpx Exercitii simple de leadership cu efecte mari | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Exercitii simple de leadership cu efecte mari

Locul de munca reprezinta cel mai eficient curs de dezvoltare personala!

Ca lider, de cele mai multe ori, pui job-ul tau pe primul plan. Iar, in contextul actual, aceasta inseamna aproape tot timpul. Desi, esti constient de importanta dezvoltarii personale, de cele mai multe ori aceasta ea pe ultimul loc in agenda ta, din cauza timpului limitat si a volumului imens de munca care trebuie gestionat in fiecare zi.

Totusi, job-ul/munca si dezvoltarea nu ar trebui sa fie in concurenta. Jack Zenger co-fondator si CEO al companiei Zenger Folkman ofera, intr-un articol pe site-ul forbes.com, cateva idei despre cum iti poti imbunatati calitatile de lider in timp ce iti rezolvi task-urile zilnice.

El sustine ca, introducand in rutina ta zilnica, cateva exercitii simple de leadership vei aduce beneficii atat organizatiei, cat si tie, ca persoana.

Iata cum poti aduce dezvoltarea personala si munca ta mai aproape una de cealalta :

1. Citeste si invata lucruri noi

Exista in permanenta in jurul tau informatii foarte relevante pentru munca ta. Poate sa fie vorba de noi trend-uri in munca, de o tehnologie noua, informatii despre competitie sau de informatii tehnice care te pot ajuta sa-ti cunosti mai bine produsele.

2. Cladeste noi relatii

Exista numerosi oameni din exteriorul organizatiei cu care poti crea relatii noi extrem de utile. Fie ca vorbim de furnizori, clienti noi sau oameni de afaceri, contactul cu alti oameni inseamna oportunitati noi si experiente noi. De asemenea, poti gasi astfel de oameni si in interiorul organizatiei (sefii altor departamente sau angajatii cu care nu ai apucat inca sa stai de vorba).

3. Creeaza grupuri de interese comune

Cauta sa vezi ce interese au colegii si oamenii tai si organizeaza grupuri si intalniri in functie de acestea. Interesul poate fi pentru un nou produs sau proiect, pentru un subiect anume sau poate fi vorba de o cauza comuna. De exemplu, multe organizatii au grupuri de femei-lider care se intalnesc pentru a discuta despre rolul femeii in organizatie.

4. Planifica-ti si revizuieste-ti activitatile zilnice

Unii lideri petrec 15 minute dimineata pentru a-si nota obiectivele ce trebuiesc indeplinite in timpul zilei. Altii, fac acest lucru imediat ce incep munca. Apoi seara reflecta asupra lucrurilor care au mers bine, la cum ar putea imbunatati modul in care s-au desfasurat anumite intalniri sau discutii sau la cum si-ar putea imbunatati performantele.

5. Creaza-ti noi metode de feedback

Cu totii stim puterea extraordinara pe care o are feedback-ul. Liderii care cer mereu feedback de la cei cu care lucreaza ajuta la cresterea organizatiei si isi imbunatatesc calitatile de leadership. Cauta metode simple de a primii feedback : de la a intreba, pur si simplu, pe cei din jur, cum te descurci, pana la sesiuni de teambulding in care membrii echipei sa reflecte asupra a ceea ce functioneaza bine sau nu. Deasemenea,  incearca mecanisme noi de feedback, cum ar fi obtinerea de informatii si pareri de la oameni de la care nu primesti, in mod normal, feedback (cum ar fi oameni aflati in alte divizii ale companiei).

6. Restructureaza-ti munca

Ca manager ai posibilitatea sa delegi anumite task-uri, sa te concentrezi mai mult pe unele si mai putin pe altele, sau sa iti alegi o anumita activitate deoarece vrei sa inveti ceva nou. Foloseste-o !

70/20/10

Imbinarea dezvoltarii cu munca capata si mai mult sens atunci cand aplici formula 70/20/10. In ceea ce priveste dezvoltarea calitatilor de lider, aceasta formula spune ca 70% din ceea ce inveti despre leadership provine din experienta de la job, 20% din coaching si doar 10% din metodele de dezvoltare formala. Aceste numere nu sunt exacte si unii le contesta, insa exista o opinie generala ca sunt, cu aproximatie, aproape de realitate.

Intrebarea este de ce organizatiile isi concentreaza cel mai mult resursele pe cei 10% si nu depun niciun efort din a obtine beneficii cat mai mari din cei 70% ?

Willie Sutton, spargatorul de banci, a raspuns simplu, atunci cand a fost intrebat de ce jefuia astfel de institutii, ca « aici se gasesc banii ! ». Un raspuns amuzant, insa foarte valoros. Aplicand aceasta logica primitiva in cazul nostru, devine evident ca poti obtine mult mai multe beneficii din timpul, energia si efortul consumate pentru a te dezvolta la propriul loc de munca decat ai face-o in oricare alt loc! De exemplu, aici poti folosi feedback-ul de 360 de grade care este un alt intrument foarte puternic ce te poate ajuta sa combini dezvoltarea personala cu munca. Asadar, asemeni lui Willie, ar trebui sa iti concentrezi eforturile acolo unde exista cele mai mari sanse de a castiga!

Categorie
Sunt studenta in anul 3 la Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de Inginerie in Limbi Straine, sectia Calculatoare cu predare in... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.